11/07/2015

Čaj

Pripremanje čaja

Sve o čaju
    Napitak pripremljen od čaja ima slično dejstvo kao i kafa. Deluje prijatno i osvežavajuće. Kvalitet napritka zavisi, u prvom redu, od vrste samog čaja, zatim od načina pripremanja, od dodatka i posuđa za pripremanje.
    Za dobijanje dobrog i aromatičnog napitka treba imati u vidu sledeće:
    Za kuvanje čaja ne sme se upotrebljavati voda koja se duže vremena kuvala, jer se tada i od najkvalitetnijeg čaja dobija napitak koji deluje bljutkavo, ustajano.
    Ako se koristi voda iz vodovoda, treba je uvek pustiti da malo curi, a zatim grejati dok ne
uzavri, pa potom vrelu sipati preko čaja. Za pripremanj čaja treba, po mogućstvu, koristiti posuđe od vatrostalnog porcelana i keramike. Sudove od metala, naročito niklovani, nisu podesni, napitak pripremljen u njima često dobije ukus metala.
    Pre upotrebe, čajnike treba malo zagrejati. Upotrebu takozvanog "jajeta" ili "kašike" za kuvanje čaja treba izbegavati. Kada se čaj stavlja u ovaj pribor, listovi čaja su zbijeni, nemaju mogućnost da se odviju, i baš zbog toga što dolaze neposredno u dodir sa metalom, čaj može lako da poprimi njegov ukus.
    Od posebnog značaja za kvalitetan napitak je količina čaja. Računa se da je prava mera: na jednu šolju vode 2/3 čajne kašičice čaja. Prevelika količina čaja daje gorak napitak.
    Crni čaj se posle prelivanja ostavlja da stoji oko 5 minuta, zeleni oko 8 minuta, a zatim se procede. 
    Čaj je veoma osetljiv na jake mirise. Vrlo brzo ih upija i stoga se ne sme držati, iako je dobro zatvoren, u neposrednoj blizini namirnica sa jakim mirisima ili, pak, u blizini jakih začina.
    Pravi, plemenit ukus čaja najbolje se oseća ako se uzima bez dodataka. Ljubitelji čaja ga tako i upotrebljavaju. Kod indijskih vrsta čaja (Cejlon i Java) dodatak svežeg mleka ili pavlake povisuje aromu čaju, a neutralizuje dejstvo tanina. Dodaje se uvek samo sveže mleko, nikad kuvano ni toplo.
    Sok od limuna sprečava dejstvo taninske kiseline, čaj postaje svetliji, nešto gorči i zahteva više šećera. Dodavanje veće količine soka od limuna, ruma ili sličnih žestokih pića lišava napitak njegovog karakterističnog ukusa i arome. Sa čajem se mogu pripremati veoma raznovrsni napici.
    Čaj na engleski način - pripremiti čaj na napred opisani način. Služiti ga sa hladnim mlekom ili pavlakom.
    Čaj sa rumom - pripremiti čaj i sipati ga u čaše. Posebno poslužiti kriške ili kolutove limuna, šećer u kockama i u posebnom bokalčiću rum ili konjak.
    Hladan čaj - pripremiti jak čaj (10 grama čaja na 1 litar vode) i ohladiti ga. Čašu napuniti čajem do polovine, dodati kocku leda pa dopuniti čašu hladnim mlekom ili pavlakom. Posebno služiti šećer u prahu, jer se brže otapa od kristal-šećera ili kocke.
    Japanski čaj: 1/3 čaše za čaj napuniti sladoledom od pomorandže ili mandarine i naliti ga sa malo zaslađenog čaja. Na vrhu staviti šlag i krišku mandarine. Služiti sa slamkom i kašikom za čaj.

 ..........................................................................................................................................................
Ako Vam se dopao post, podelite ga na društvenim mrežama i doprinesite da se za blog čuje dalje. Hvala! ♥

Нема коментара:

Постави коментар

Popularni Recepti

Delicious Recipes