11/07/2015

Kafa

Pripremanje kafe

Sve što trebamo znati o kafi    Kafa je seme kafinog drveta, od koga se prženjem, mlevenjem i kuvanjem dobija napitak prijatnog ukusa i mirisa. Ako se upotrebljava u malim količinama, otklanja osećaj umora i podstiče misaonu aktivnost, dok u većim količinama izaziva nemir i nesanicu.

    Ukus i aroma kafe razvijaju se prilikom prženja. Ljubitelji kafinog napitka dobro znaju da su za kvalitet kafe od posebnog značaja sastojci: kofein, isparljiva ulja, koja se razvijaju u procesu prženja i daju kafi posebnu aromu, a zatim tanin, koji se razvija u prcesu prženja i ima
znatan uticaj na ukus kafe.
    Samo jedna vrsta kafe ne može nikad dati napitak posebnog kvaliteta. Odnos pojedinih vrsta kafe u određenoj mešavini je fabrička tajna i iskustvo koje ima potrošač pri nabavci kafe određene mešavine i ime proizvođača je garancija kvaliteta. Međutim i ukusi potrošača kafe su različiti u pojedinim zemljama. Tako na primer, kafa koja naročito prija Francuzu, u Austriji se smatra veoma neukusnom.
    Za pripremanje napitka od kafe najčešće se primenjuju dva načina: prelivanje i filtriranje. Ovo su dva načina koja se najviše preporučuju. Kuvanje kafe se manje preporučuje, jer se tada mnogo gubi od ukusa i fine arome.
    Najfiniju aromu ima napitak od kafe ako se priprema od zrna mlevenih neposredno posle prženja. Prženu kafu treba čuvati u dobro zatvorenim kutijama, ne duže od 8-10 dana, jer inače kafa počinje da se "znoji", tj, ulje izlazi na površinu zrna i kafa poprima malo nažego ukus. Treba izbegavati duže čuvanje mlevene kafe, jer i ako je u dobro zatvorenoj ambalaži, aroma i finoća kafe se ubrzo umanjuju.
    Prava tajna arome i ukusa kafe leži u svežini prženja i mlevenja kafe.
    Dalja pravila kojih se treba pridržavati ako se želi napraviti napitak dobrog kvaliteta su sledeća:
    Za pripremu treba uzimati samo svežu vodu. Veći sadržaj hlora, naročito u vodi iz gradskog vodovoda, posebno nepovoljno utiče na kvalitet kafe.
    Mlevenu kafu treba preliti kipućom vodom i ostaviti je da stoji oko 5 minuta.
    Za 1 litar vode računa se oko 40 grama mlevene kafe. Ako se želi još jači napitak, onda svakako više.
    Ako se napitku od kafe dodaje mleko, ono treba da je vrelo. Oni koji kafu mešaju sa pavlakom, ne smeju je dodavati neposredno pri vađenju iz frižidera.
    Posude koje služe za pripremanje ili služenje kafe treba nakon svake upotrebe veoma dobro oprati.
    Neukusan, suviše svetao napitak dobija se ako zrna kafe nisu dovoljno pržena. U tom slučaju treba ih pomešati sa jače prženom kafom. Međutim, pretaman i gorak napitak daje suviše pržena kafa. Ako je napitak bez ukusa i arome, znači da je kafa ili suviše dugo stajala, ili nije dovoljno pržena, ili, pak, da je davno samlevena.
    U kombinaciji sa raznim dodacima, od kafe se mogu pripremati veoma različiti napici.

    Bela kafa

    Bela kafa - sastavni deo svakog doručka, ne samo kod nas već i širom sveta, jeste bela kafa. Dobra bela kafa može biti samo od dobrog mleka.
    Staviti 1 kašičicu kafe i 1-2 kapičice šećera u šolju od 2,5dl. Preliti sa 1/2 dl ključale vode i promešati. Zatim dodati 2 dl toplog mleka i promešati.

    Melanž

    Bela kafa obično se služi i po podne, za užinu. Isto tako i malanž, to jest mešavina skorupa i crne kafe, može se služiti u svako doba, dana, naročito ako neko od ukućana ili gostiju ne podnosi crnu kafu. Za melanž treba uzeti mnogo veće šlje nego za crnu kafu, sipati do polovine veom vrelu kafu, a zatim dodati kašičicu skorupa, što će kafi dati vrlo dobar ukus i u isto vreme ublažiti njenu jačinu.

    Bečka sladoled kafa

    "Viner-ajskafe" - čašu napuniti do polovine sladoledom od vanile, preliti ga hladnom jakom kafom i prekriti kašikom šlaga. Služiti sa slamkom i kašrčicom

    Kapuciner - 1 mala šolja crne kafe sa malo slatke pavlake.
 ..........................................................................................................................................................
Ako Vam se dopao post, podelite ga na društvenim mrežama i doprinesite da se za blog čuje dalje. Hvala! ♥

Нема коментара:

Постави коментар

Popularni Recepti

Delicious Recipes