Priprema mesa dinstanjem
Dinstanje mesa

smeđa pokorica, koja je prijatnog mirisa i ukusa. Ova pokorica štiti od izlaska sokova, tako da dinstani komadi mesa ostanu veoma sočni. Ovako pripremljeno meso se najpre posoli, pobiberi, nalije vodom (toplom), dobro poklopi i dalje na umerenoj vatri omekšava. U toku dinstanja povremeno treba dolivati manju količinu vode. Ako je temperatura viša od 150 ili 160 stepeni može lako doći do zagorevanja, zbog toga što voda brzo ispari. Dinstati se mogu ili manji komadi, odresci ili kocke, ili, pak, veći komadi junećeg, telećeg i jagnjećeg mesa. Na masnoću u kojoj se meso kratko propržilo, najčešće se dodaje iseckani crni luk, zatim usitnjeno povrće (šargarepa, paprika, krompir, kupus i slično), pa se komadići mesa koji su preostali posle odabiranja mogu dobro omekšati i pripremiti u veoma dobra i ukusna jela (gulaš, perkelt, paprikaš i slično), ili se , pak, komadi mesa pirjane sa raznovrsnim povrćem i tako dobijaju veoma ukusni specijaliteti. Vreme dinstanja je različito, i u mnogome zavisi od vrste mesa, veličine i oblika komada. Za manje i tanje komade dovoljno je oko 60 do 90 minuta, a za veće i četri časa. Uz dinstanje mesna jela dodaje se neka testenina, pirinač kao i razno povrće.
..........................................................................................................................................................
Ako Vam se dopao post, podelite ga na društvenim mrežama i doprinesite da se za blog čuje dalje. Hvala! ♥
Нема коментара:
Постави коментар