Priprema mesa pečenjem
Pečenje

jer je takvo pečenje suvo i neukusno. Kvalitet pečenog mesa ne zavisi samo od vrste sirovog mesa, nego je od odlučujućeg značaja za izgled i ukus temperatura pećnice, odnosno jačina toplote koja deluje na meso. Najbolje je da početna temperatura bude nešto viša (od 180-190C stepeni), a da se dalje pečenje odvija na temperaturi do 169-175C stepeni. Ako je temperatura suviše visoka, vreme pečenja je nešto kraće, ali se tako dobije proizvod sa suviše tamnom, često pregorelom korom, koja je veoma teško svarljiva, a i gubitak u težini je veliki. Vreme potrebno za pečenje zavisi od vrste mesa, veličine komada i svakako temperature pećnice. Za vreme pečenja meso treba prelivati sokom koji se stvara pri pečenju, a u koji se u procesu pečenja uvek doliva i neznatna količina vode. Ako se u pećnici peku veći i masniji komadi mesa, može se meso staviti na rešetkast uložak, tako da se mast postepeno topi.
Opran komad mesa treba pre pečenja osušiti ili dobro ocediti, posoliti, staviti u pleh za pečenje, preliti zagrejanim uljem ili mašću i u predhodno zagrejanoj pećnici peći.
Za pečenje na ražnju ili roštilju meso treba da je naročito meko i sočno, pa se u ovu svrhu koristi meso najboljeg kvaliteta. Manje kvalitetno meso koristi se za mlevene proizvode sa roštilja (pljeskavice, ćevapi), jer se može raznim dodacima poboljšati kvalitet i tako dobiti veoma ukusan proizvod. Za pečenje na roštilju temperatura treba da je umerena. Suviše visoka temperatura daje proizvode sa izgorelom pokoricom, suve i neukusne. Deblji komadi treba da se peku na roštilju 25-30 minuta, tanji oko 15 do 20 minuta. Roštilj treba da je zagrejan na 180C stepeni. Meso pečeno na roštilju treba poslužiti dok je toplo.
..........................................................................................................................................................
Ako Vam se dopao post, podelite ga na društvenim mrežama i doprinesite da se za blog čuje dalje. Hvala! ♥
Нема коментара:
Постави коментар