Kolač paunovo oko
Sastojci:
- 180 g smeđeg šećera
- 50 g tamne čokolade
- 30 g tamnog gorkog kakaa
- 30 g oštrog brašna
- 6 žumanaca
- 7 belanaca izmućenih u sneg
- 1 kesica vanile
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 čep šljivovice
Sastojci za krem:
- 1 žumance
- 1 jaje
- 250 ml mleka
- 100 ml pavlake za kuvanje
- 30 g oštrog brašna
- 30 g šećera
- 40 g skroba tapioke
Dodaci:
- 200 g maslaca
- 100 g čokolade za kuvanje
- 100 g bele čokolade
- 50 g šećera u prahu
- 1 kesica vanile
Izmutiti čvrst sneg od belanaca, zatim oduzeti 3 kašike snega i olakšati smesu za biskvit, potom ostatak snega lagano umesiti u smesu. Trebaju da se vide sitni komadići snega. Razmazati smesu u veću tepsiju obliženu papirom za pečenje.
Peći na 170C 20-25 minuta. Zatim ohladiti i preokrenuti na podlogu, pažljivo odvojiti papir i potom ga umotati u vlažnu kuhinjsku krpu.
Skuvati gust krem od navedenih sastojaka pa podeliti u dve posude, prekriti površinu krema prozirnom folijom ali ne i ivice posuda, zatim ohladiti.
Penasto umutiti maslac sa šećerom u prahu, podeliti na dva dela i umiksirati u krm.
U prvu polovinu dodati istopljenu čokoladu za kuvanje i amaretto, u drugu polovinu istopljenu belu čokoladu i vanilu.
Biskvit premazati svetlijem kremom i staviti u frižider na 30 minuta da se stegne. Potom premazati tamnim kremom i vratite u fružider na još pola sata. Pošto su kremovi mekani dok se mažu, kasnije ih je lakše urolati. Urolati u rolat.
Prijatno!
Autor: Valentina
..........................................................................................................................................................
Ako Vam se dopao recept, podelite ga na društvenim mrežama i doprinesite da se za blog čuje dalje. Hvala! ♥
Нема коментара:
Постави коментар