10/31/2015

PRIPREMANJE JAJA

Razni načini spremanja jaja

Priprema jaja na različitim načinima    Jaja se mogu pripremati na nekokoliko načina: kuvanjem u ljusci, ili bez ljuske, omekšavanjem u pari, pečenjem i prženjem.

    Kuvanje jaja u ljusci

    Oprana jaja spustiti u vodu koja lagano vri. Jaja moroju biti prekrivena vodom i da se stalno kuvaju u umereno vrućoj tečnosti. Vreme kuvanja je sledeće: 3 minuta za meko kuvano jaje. 4-5 minuta za srednje mekano, žumance malo žgrušano. 10 minuta za tvrdo kuvano jaje.
    Jaja koja će se dalje prerađivati, treba posle kuvanja ostaviti u hladnoj vodi, da se spreči dalje stvrdnjavanje i da se mogu lakše ljuštiti. Trebaju se seći kada su potpuno hladna.

    Kuvanje jaja bez ljuske

    Najbolje je za ovaj način kuvanja jaja upotrebiti nešto plići sud. Na 1 litar vode dodati malo soli i 1 malu kašiku sirćeta. Jaja oprezno razbiti i spustiti u vodu koja lagano vri, pa ih kuvati 4-5 minuta. Zbog dodatka kiseline dolazi brzo do zgrušavanja belanceta i jaje očvrsne. Ako se priprema veća količina jaja, dobro je da se nakon kuvanja lagano isperu hladnom vodom, a potom ostave u mlakoj posoljenoj vodi do časa upotrebe.
    Ovako se mogu jaja pirpremati i u nekom umaku. U gotov umak, koji takoće treba sasvim slabo da vri, spustiti razbijena jaja i ostaviti ih 4-5 minuta, a zatim ih zajedno sa umakom služiti.
    Od umaka se preporučuju: umak od mirođije, od kapra, senfa, pečuraka, paradajza, bešamel, holandski umak, od pavlake.
    Površina jaja se mogu preliti i hladnim umakom (majonezom). U tom slučaju moraju biti hladna. Hladnim umakom se mogu prelivati i tvrdo kuvana jaja.

    Kuvanje jaja u pari

    Jaja mogu da se kuvaju u pari na dva načina: mogu se pripremati kao takozvana dijetalna kajgana, a to znači da se u porcelanskoj šolji vode izmuti jaje, a šolja zatim stavi u sud sa vrlom vodom. Kada jaje očvrsne, malo ga promešati, posoliti, dodati mu malo maslaca ili pavlake i odmah poslužiti. 
    Drugi način je da se jaje, mleko (1-2 kašike) i malo soli izmeša, stavi u mašću namazan lončić, poklopi ili obavije aluminijumskom folijom, a zatim kuva u vodi koja umereno vri. Kada se jaje stvrdne, polako ga odvojiti od posude, istresti, ohladiti, a nakon hlađenja iseći u šrapiće ili kocke.
    Ovako pripremljeno jaje može se koristiti kao dodatak supi. Za četiri osobe je potrebno 1-2 jajeta. Za promenu, može se jajima dodati iseckana šunka ili iseckan peršunov list. Ovako pripremljena jaja se mogu seću u različite oblike i prelivati nekim umakom.

    Pečena jaja

    Jaja se mogu pečenjem pripremati kao "jaja na oko", kajgana i omlet.

    Jaja na oko

Za pripremanje preporučljiv je tiganj sa malim udubljenjima. Soli se samo belance, jer so koja pada na žumance stvara svetlija mesta po njemu, što ne deluje prijatno za oko. Jaja ne treba peći na jakoj vatri, ali se peku dok belanac ne očvrsne. Pri tom ne smeju da imaju smeđu pokoricu. Umesto ulja može se upotrebiti i na tanke listove isečena suva slanina.

    Kajgana

    Kajgana se priprema od razmućenih jaja, mleka, soli i ulja. U tiganj staviti ulje ili mast, zagrejati, dodati razmućena jaja, mleko i so, pa na slaboj vatri peći, a zatim nožem ili viljuškom lagano izmešati, da se jaja ispeku u većim grudvicama. Kajgana se može pripremati sa seckanim začinskim povrćem, seckanom kuvanom šunkom, pohovanim pečurkama, kolutovima paradajza i drugo.

    Omlet

    Omlet se priprema od jaja, mleka, brašna, soli i ulja ili masti. Za omlet izmešati žumanca, mleko i brašno, a belanca dodati u vidu čvrsto ulupane pene. Ulje ili maslac ne smeju biti pregrejani. Pripremljenu masu dodati u tiganj, tiganj poklopiti i zatim na srednje jajoj vatre peći oko 15 minuta. Omlet se ne okreće. Kada je površina omleta "suva", on je gotov. Bez poklopca se može peći u predhodno zagrejanoj pećnici (150C - 160C stepeni).
    Ako se omlet puni (filuje), onda gotov nadev stavljati na polovinu omleta, a drugu polovinu presaviti preko nadeva. U masu za omlet može se dodati i seckano povrće (koje služi kao začin). Omlet se može puniti sledećim nadevima: pohovanim graškom, pohovanom šargarepom, pohovanim paradajzom, pohovanom paprikom, pečurkama, u slanini pečenim kolutovima ili štapičima krompira, sečenom šunkom i drugo.

 ..........................................................................................................................................................
Ako Vam se dopao post, podelite ga na društvenim mrežama i doprinesite da se za blog čuje dalje. Hvala! ♥
    




1 коментар:

Popularni Recepti

Delicious Recipes