10/30/2015

VRSTE MESA

Vrste mesa i pojedini delovi

    GOVEĐE MESO

    Pečenica,

Razne vrste mesa se računa kao najmekše meso na govečetu. Meso od pečenice upotrebljava se kao kao pečenje, zatim
za šnicle, uz razne umake i bifteke. Ako se meso od pečenice seče na komade i prži na masti, onda se to zove biftek.

    Rozbif,

je veoma mekano meso, očišćeno liči na pečenicu, ali je mnogo deblje i masnije. I od njega se mogu praviti šnicle, ali u tom slučaju kosti se vade. Inače ga treba očistiti od kostiju i posoliti a zatim peći u pećnici kao svako pečenje

    Kapak,

gornji deo buta, uzima se obično za supu.

    Bela pečenica,

se upotrebljava za barenje i dinstanje s raznim umacima. Za šnicle se ne upotrebljava jer se smatra kao tvrdo meso, ali za kuvanje i pečenje ucelo može da se posluži.

    Šol,

je meso u unutrašnjosti buta, a najmekše meso u butu, odnosno šolu je "ruža". "Ruža" je meso vrlo mekano i podesno je za sečenje šnicli.

    Lopatica,

je prilično tvrdo meso, pošto ima dosta žila. Deli se na nekoliko delova. Najbolje parče lopatice nalazi se na donjem delu i služi za kuvanje.

    Grudni vrh - špic grudi,

ima meso mekano, masno i upotrebljava se za supu.

    Kolenica,

se upotrebljava samo za gulaš.

    Srednje slabine,

s rebrima vrlo je mekano i masno meso i uptorebljava se za kuvanje raznih jela.

    Mekane slabine,

vrlo je mekano i sočno meso koje se upotrebljava za kuvanje.

    Trbušina,

je donji deo trbuha. Meso je mekano, nije masno i upotrebljava se za supe.

    Glava,

glava se upotrebljava za kuvanje.

    Mozak,

se koristi za barenje, prženje i pohovanje. Upotrebljava se, isto tako, za nadev palačinaka i pasteta. Predhodno ga treba očisiti od žilica, oprati, pa ili pržiti ili bariti.

    Jezik,

jezik se kuva, peče, suši i priprema na razne načine.

    Džigerica,

se upotrebljava za supu, pravljenje knedli i druga jela.

    Pluća i srce,

dodaju se paprikašu i bare se.

    Bubrezi,

se peku na žaru, a od njih se takođe prave i paprikaši.

    Vrat,

je vrlo mekano, masno meso i upotrebljava se za ćevape, đuveč i drugo.

    TELEĆE MESO

    
     Veoma lakim, i lako svarljivim smatra se teleće meso i pored toga što sadrži dosta belančevine. Ono se smatra kao najbolje od svih mesa, naročito ako tele nije starije od šest nedelja. Težina takvog teleta ne sme da bude veča od 12-15 kilograma.
    Meso mladog, dobro uhranjenog teleta blede je boje, a bubrezi su mu uvek obloženi lojem. Meso mršavog teleta nije dobro ni za pripremanje jela ni za pečenje, jer nema ni soka ni masti. Teleće meso se najčešće peče, prži, a mnogo ređe kuva.
    Od teleće glave i jezika može se skuvati vrlo dobra čorba. Noge se mogu obariti i služiti se sa struganim renom. Od telećih nogu mogu se pripremiti i aspici. Od kolenica i vrata pripremaju se ukusne čorbe i paprikaši. Teleće grudi nadevaju se nadevom od zemička i raznim drugim nadevima, a mogu se peći i bez nadeva. Isto tako od grudi može da se napravi dobar paprikaš. Lopatice se upotrebljavaju za pečenje i čorbu. Kotleti se prže i pohuju. Kao vrlo dobro meso za teleće pečenje smatra se bubrežnjak. I od buta se pravi teleće pečenje, a but se seče i na šnicle. Iz unutrašnjosti buta vadi se meso zvano "ruža", koje se smatra kao najmekše meso na butu, a upotrebljava se naročito za šnicle.

    JAGNJEĆE MESO

    U našoj kuhinji od jagnjećeg mesa se pripremaju veoma ukusna jela, tako da ono zauzima vidno mesto u našim jelovnicima.
    Jagnjeće meso veoma je sočno, hranljivo i lako za varenje. Kao najukusniji jaganjci smatraju se oni od četiri nedelje, naročito ako su teški do 5 kilograma. Meso jagnjeta koje još sisa naročito je ukusno. Od mesa takvih jaganjaca najčešče se priprema pečenje kao i pohovano meso.
    Meso jaganjca koje živi u planini veoma je ukusno i bez ikakvog mirisa. Što je jagnje starije, a živi u ravnici, njegovo meso dobija izvestan ukus koji svako ne može da podnese.
    Od unutrašnjih organa jagnjeta, ovce i ovna pravi se čorba i sarma u maramici.
    Od jagnjećeg mesa pripremaju se paprikaši, janije, đuveči, kapame i razna laka prolećna jela.
    Meso mladog ženskog jagnjeta slađe je i ukusnije od muškog jagnjeta.
    Kada se ovca ojagnji, daje veoma jako mleko koje se u domaćinstvu upotrebljava naročito za pripremanje kiselog mleka i svih vrsta sireva.

    SVINJSKO MESO

    Svi delovi svinje mogu se korisno upotrebiti i zato se ona smatra za jednu od najkorisnijih domaćih životinja. Svinjsko meso je hranljivo, troši se više zimi, a manje leti. Teže se vari i zato se u manjim količinama troši. Najbolje je meso od svinje koje nema više od godinu dana. 
    Kao najbolje svinjsko meso smatra se komad od karea, kremenadle i but.
    Od lopatice i kostiju mogu se praviti razne čorbe. Od grudi. vrata i glave kuvaju se supe kojima se nalivaju razna variva, a za pečenje najbolji je komad karea, ucelo pečen. Od buta seku se šnicle i ćulbastije, koje se mogu peči na masti ili roštilju.
    Svinjsko meso, kada se u jesen svinja zakolje, obično se stavlja u salamuru, suši i tako sušeno upotrebljava cele zime.
 ..........................................................................................................................................................
Ako Vam se dopao post, podelite ga na društvenim mrežama i doprinesite da se za blog čuje dalje. Hvala! ♥


    

Нема коментара:

Постави коментар

Popularni Recepti

Delicious Recipes