11/01/2015

Upotreba sireva u kulinarstvu

Upotreba sireva

    Tvrdi sir

Upotreba sireva u iskhrani    Tvrd sir (kačkavalj, ementaler, trapist i dr.) najčešće se koristi za oblaganje kriški hleba pri pripremanju sendviča, zatim u kombinaciji sa raznim mesnim proizvodima kod pripremanja raznih hladnih zakuski i drugo. Manje se koristi za pripremanje umaka, čorbi, sa povrćem kao salata, kao dodatak raznim testeninama i drugo. Uz dodatak brašna, jaja i margarina, od njega se priprema odlilno testo za izradu raznih slanih pogačica, štapića i slično.
    Brzo i jednostavano jelo može se pripremiti sa rendisanim sirom i bajatim hlebom: hleb iseći u
tanje kolutove, zamočiti ga u malo mleka, a zatim posuti rendisanim sirom i u zagrejanoj pećnici propeći dok se sir ne počne topiti. Uz dodatak svežeg povrća (paradajza, paprike ili zelene salate), napitka od mleka ili čaja, dobije se odlična večera.
    Razne vrste "hladnih plata" - zakuski mogu se pripremati od tvrdih sireva (ementaler, trapist), zatim i od raznog peciva koje je pripremljeno od lisnatog testa sa sirom. Mogu se služiti i za večere. Kod svečanih obeda, razne vrste, najčešće tvrdih sireva, služe se posle slatkih jela.
    Vrlo dekorativno izgledaju kocke trapista, ajdamera, i drugih vrsta sireva, ako se naizmenično sa kockama krastavca, paprika i maslinama nabodu na čačkalice i slože na tanjir i pobodu u lepu glavicu crvenog kupusa, lep grejpfrut ili veću pomorandžu. Ovo je brzo rešeno "posluženje" za neočekivane goste.
    Da bi se što duže očuvao, i da se ne bi osušio, tvrd sir treba čuvati na hladnom mestu i u aluminijumskoj foliji.

    Meki neslan sir

    Meki neslan sir, sa manje ili više mlečne masti, može se na bezbroj načina pripremiti. Ova vrsta sira predstavlja relativno najjeftiniji izvor belančevina visoke biološke vrednosti, a, osim toga, od njega se takođe mogu pripremati veoma raznovrsna slana i slatka jela. Kod nas se ova vrsta sira koristi uglavnom za pripremanje slanih jela, no, međutim u kombinaciji sa voćem, voćnim sokovima, jajima i drugo, od njega se mogu pripremati veoma dobre i ukusne poslastice, koje su posebno preporučljive u ishrani dece i starijih ljudi.
    Uz dodatak pavlake, jaja, povrća, riba i drugo, može se pripremati čitav niz veoma dobrih namaza za hleb, dodatka kuvanom povrću, knedla i drugo. Pripremanje je jednostavno i brzo: sir treba samo dobro izgnječitik ili, još mnogo bolje, propasirati, dodati mu ostale namirnice i dalje po određenom receptu postupiti.
 ..........................................................................................................................................................
Ako Vam se dopao post, podelite ga na društvenim mrežama i doprinesite da se za blog čuje dalje. Hvala! ♥

Нема коментара:

Постави коментар

Popularni Recepti

Delicious Recipes