11/03/2015

Pripremanje sirovog povrća

Sirovo povrće - priprema

    Kod pravilne primene postupka pri čišćenju i pranju, povrće zadržava u sirovom stanju najveći procenat svojih sastojaka, pa zvog toga, tako sirovo, treba da bude što češće sastavni deo svakodnevne ishrane. Skoro sve vrste povrća mogu se pripremati i koristiti u sirovom stanju. Izuzetak čine neke vrste (boranija, kelj), koje se, zbog sadržaja nekih štetnih sastojaka a koji se razaraju pri kuvanju, mogu koristiti samo termički obrađene (kuvane).
    Prilikom upotrebe sirovog povrća, temeljno pranje je od posebnog značaja. Lisnato povrće i karfiol mogu se ostaviti 5-10 minuta u malo posoljenoj vodi. Posle pranja se povrće obično seče ili rendiše (usitnjava). Povrće sa čvrstom
celuloznom opnom mora se naročito dobro usitnjavati. Ovako sitno pripremanje povrća naročito je važno kada je ono namenjeno ishrani male dece ili starijih ljudi. Ali prilikom pripreme sirovog povrća u ishrani zdravih, odraslih ljudi, treba izbegavati suviše usitnjavati. Osim toga, što je povrće usitnjenije, povećava se njegova površina, pa kiseonik iz vazduha brže deluje, a time se znatno uništava vitamin C. Usitnjeno povrće treba odmah dalje pripremati. Vitamin C se u povrću dobro može očuvati ako mu se doda neka kiselina. Zbog toga sok od limuna, voćno ili vinsko sirće, jogurt ili kiselo mleko treba odmah dodavati povću pa ga lagano izmešati i ostaviti na hladnom mestu, ali uvek poklopljeno.
    Povrće koje sadrži provitamin A (karotin) treba pripremati uz dodatak masti (ulja). Karotin je rastvorljiv u mastima, pa se , povezan sa njima, u organizmu bolje iskorišćava. Naročito se dobro karotin iskorišćava ako je povezan sa takozvanim "emulgiranim" mastima. Zbog toga su za pripremanje salate od povrća koje sadrži provitamin A (šargarepa, paprika) podesniji pavlaka, kiselo mleko i jogurt nego ulja.
    Koji vid ustinjavanja če se primeniti zavisi od vrste povrća. Paradajz, krastavci, i rotkvice obično se seku u kolutove, rezance i kocke. Rendisano povrće (šargarepa, keleraba, celer) može se upotrebljavati, sem za salatu, i kao dodatak raznim crstama namaza (od sira, džigerice, sardina), a može se koristiti i za posipanje sendviča i slično.

    Salate od sirovog povrća

    Neke vrste povrća mogu se za salate koristiti bez dodataka, a neke samo uz dodatak soka od limuna, sirćeta ili nekog drugog soka od povrća ili voća, sa dosta začinskog povća (luk, peršunov list, mirođija). Za marinadu se preporučuje marinada od pavlake, majoneza, jogurta. Sirće treba zameniti sokom od limuna, što je bolje i korisnije.
    Jaki začini se obično ne koriste kod salata od sirovog povrća, dovoljno je dodati samo dosta lista od peršuna, celera, ili mirođije. Marinada treba da je jače začinjena i dobro izjednačena pre prelivanja po pvrću. Naknadno dodavanje soli izvlači sok iz povrća, pa salata često postaje "vodenasta".
    Salate od lisnatog povrća (zelena salata) pripremaju se neposredno pre služenja. Listovi treba da su oceđeni i prosušeni. Salati dodati so, ulje, sirće ili sok od limuna. Lagano sve izmešati i odmah služiti.
    Ovako pripremljeno povrće služi se kao dodatak nekom jelu od mesa, riba, jaja, od proizvoda žitarica i drugo. Može se služiti kao predjelo ili, pak, kao užina.
    Mogućnosti slaganja gotovih salata su velike. Mogu se razne vrste povrća pomešati, ili, pak, na većem tanjiru slagati odvojeno. U manje porcije (za jednu osobu) se mogu stavljati na listove zelene salate, na kolutove limuna, pomorandže, kolutove ananasa i drugo. Ako se služe u svečanijim prilikama, onda se između tanjira i činije u kojoj je salata stavlja i čipkasti podložak od naročite hartije.
    Posebno se preporučuju sledeće kombinacije:
    Šargarepa, celer; šargarepa, kupus; kupus, šargarepa, celer; cvekla, ren, praziluk; paradajz, paprike, krastavci; crni luk, sok od paradajza, endivija salata, cvekla.
    Marinada od ulja priprema se na sledeći način: dodati ulju, uz stalno mešanje, sok od limuna ili sirće, ili kiselo mleko, i dobro mešati dok se ne dobije gusta masa. Začiniti, dodati iseckano lišće peršuna, celera, mirođije i seckan crni ili beli luk. Aroma, miris belog luka može se postići i bez dodavanja luka, tako što se u činiju u kojoj će se služiti i priprema salata dobro natrlja njime.
    Kašasto (pirirano) povrće koristi se kao sirovo u ishrani dece i starijih ljudi. Za pripremanje pireo od sirovog povrća dobro je da se koristi mikser. Za vreme miksiranja dodaje se sok od limuna i ostali dodaci za poboljšanje ukusa, so, šećer i razno začinsko povrće. Ovako pripremljeno povrće koristi se i kao dodatak kod pripremanja raznih vrsta napitaka, ili kao dodatak hladnim umacima.

    Sokovi od povrća

    Svi korisni sastojci povrća nalaze se u njegovom soku. Naročito se ovi sokovi koriste u ishrani odojčadi, male dece, rekonvalescenata, kao i kod raznih vrsta dijetalne ishrane. Dobijen sok se odmah meša sa sokom od limuna, da bi se sprečilo tamnjene i očuvao vitamin C. Gotovi sokovi moraju se odmah nakon pravljenja i upotrebiti. Količina soka zavisi od vrste povrća. Računa se da za 250 grama (1/4 litara) soka od šargarepe treba oko 500 grama sveže, sočne šargarepe. Sokovi od povrća mogu se mešati sa voćnim sokovima, zatim sa jogurtom ili kiselim mlekom. Po želji i ukusu, sokovima od povrća može se dodati so, šećer i sveže iseckano začinsko povrće (peršun, mirođija i drugo).

 ..........................................................................................................................................................
Ako Vam se dopao post, podelite ga na društvenim mrežama i doprinesite da se za blog čuje dalje. Hvala! ♥

Нема коментара:

Постави коментар

Popularni Recepti

Delicious Recipes