10/30/2015

Pravilno pripremanje mesa kuvanjem

Priprema mesa kuvanjem

Kuvanje mesa

Pripremanje mesa kuvanjem    Kuvanje je omekšavanje namirnica dejstvom zakrejane vode. U zavisnosti od toga da li se želi kvalitetnija supa ili meso, određuje se i temperatura vode u koju se meso stavlja. Bolje kuvano meso se dobija ako se meso uroni u ključalu vodu i nastavi dalje da omekšava na umerenoj toploti. U ovom slučaju se na površini mesa stvori pokorica, koja ne dozvoljava tako intenzivan izlazak korisnih sastojaka iz mesa u tečnost, odnosno supu.
    Ako se želi naročito kvalitetna supa, onda se meso može i usitniti, staviti u hladnu vodu i postepeno zagrevati dok ne proključa, a dalje kuvanje nastaviti na tihoj vatri. Vodi u kojoj se
meso kuva dodaje se, zbog boljeg ukusa, so, biber u zrnu, zeleniš (šargarepa, paškanat, peršun, celer, keleraba, u sezoni i paprika, a i poneki list kelja). Pena, koja se stvara na površini supe, ne treba da se odstranjuje, jer su to zgrušane belančevine mesa, koje se u toku kuvanja slegnu.
    Za kuvanje se najčešće koristi meso starijih životinja, veći komadi sa kostima, zatim meso sa više vezivnog tkiva. Za kvalitet i supe i mesa od posebnog je značaja jačina toplotnog izvora. Kuvanje treba da se odvija na umerenoj vatri. Ako se supa kuva na suviše jakoj vatri, postaje mutna, a meso suvo i neukusno. Vreme kuvanja mesa zavisi od starosti i vrste mesa, zatim od veličine komada. Meso starijih životinja zahteva duže kuvanje. Nakon kuvanja supa se ocedi, a meso iseče na komade određene veličine. Najbolje je da meso ostane do služenja u supi, jer je sočnije i ukusnije. Nije preporučljivo da se meso u supi hladi, jer je tako suviše dugo izvrgnuto temperaturi koja je pogodna za razvoj mikroorganizama i fermenata. Najbolje je da meso u supi ostane 10-15 minuta nakon završetka kuvanja.
    Za kuvanje se koriste najčešće: vratina, prsa, ravna rebra i trbušina.
    Uz kuvano meso se obično služi neki umak: od rena, senfa, crnog luka, paradajza, kapra i dr. Hladno kuvano meso može se iseći na kocke i uz dodatak neke marinade (majoneza) priprema se i u vidu mesne salate.
 ..........................................................................................................................................................
Ako Vam se dopao post, podelite ga na društvenim mrežama i doprinesite da se za blog čuje dalje. Hvala! ♥

Нема коментара:

Постави коментар

Popularni Recepti

Delicious Recipes