10/30/2015

Pravilno pripremanje mesa pečenjem

Priprema mesa pečenjem

Pečenje

Pripremanje mesa pečenjem    Za pečenje se koristi meso mladih životinja, koje je mekše i sočnije. Pečeno meso se odlikuje inzvanrednim ukusom. Iako pečenje kao metoda ima nekoliko vidova, zajedničko je svima da se na meso deluje takozvanom suvom toplotom, bilo da je to topao suv vazduh, zagrejana ploča štednjaka, roštilj, tiganj ili ražanj. Koji će se od ovih načina primeniti, zavisi od mesa koje pečemo. Obično se za pečenje koristi meso I i II kategorije, a to je but, plećka, leđa, mada se i od manje cenjenih komada, uz isvesnu dopunu, mogu dobiti veoma dobri proizvodi. Za pečenje se ne koristi meso od mršavih i starih životinja,
jer je takvo pečenje suvo i neukusno. Kvalitet pečenog mesa ne zavisi samo od vrste sirovog mesa, nego je od odlučujućeg značaja za izgled i ukus temperatura pećnice, odnosno jačina toplote koja deluje na meso. Najbolje je da početna temperatura bude nešto viša (od 180-190C stepeni), a da se dalje pečenje odvija na temperaturi do 169-175C stepeni. Ako je temperatura suviše visoka, vreme pečenja je nešto kraće, ali se tako dobije proizvod sa suviše tamnom, često pregorelom korom, koja je veoma teško svarljiva, a i gubitak u težini je veliki. Vreme potrebno za pečenje zavisi od vrste mesa,  veličine komada i svakako temperature pećnice. Za vreme pečenja meso treba prelivati sokom koji se stvara pri pečenju, a u koji se u procesu pečenja uvek doliva i neznatna količina vode. Ako se u pećnici peku veći i masniji komadi mesa, može se meso staviti na rešetkast uložak, tako da se mast postepeno topi.
    Opran komad mesa treba pre pečenja osušiti ili dobro ocediti, posoliti, staviti u pleh za pečenje, preliti zagrejanim uljem ili mašću i u predhodno zagrejanoj pećnici peći.
    Za pečenje na ražnju ili roštilju meso treba da je naročito meko i sočno, pa se u ovu svrhu koristi meso najboljeg kvaliteta. Manje kvalitetno meso koristi se za mlevene proizvode sa roštilja (pljeskavice, ćevapi), jer se može raznim dodacima poboljšati kvalitet i tako dobiti veoma ukusan proizvod. Za pečenje na roštilju temperatura treba da je umerena. Suviše visoka temperatura daje proizvode sa izgorelom pokoricom, suve i neukusne. Deblji komadi treba da se peku na roštilju 25-30 minuta, tanji oko 15 do 20 minuta. Roštilj treba da je zagrejan na 180C stepeni. Meso pečeno na roštilju treba poslužiti dok je toplo.
 ..........................................................................................................................................................
Ako Vam se dopao post, podelite ga na društvenim mrežama i doprinesite da se za blog čuje dalje. Hvala! ♥

Нема коментара:

Постави коментар

Dobijajte obaveštenje o novim receptima putem mejla

Popularni Recepti

Delicious Recipes